Tuesday, August 9, 2011

belog hello kitty:: toturial kak farah..

Tutorial 52 : Cara untuk Print Screen

Assalamualaikum dan selamat hujung minggu..
Hari ini aku nak ajar korang macam mana nak print screen macam gambar-gambar di bawah.


Print screen ini amat berguna untuk print blog orang ke..destop ke atau apa-apa yang korang nak. Cara ini lagi berkesan dan mudah daripada mengunakan kemera-kamera yang canggih manggih kerana itu semua membuang masa dan hasilnya tidak sehalus cara yang bakal aku ajar ini.

Benda alah ini sememangnya sudah lama wujud opps sudah sedia wujud kat laptop dan komputer korang melainkan laptop korang brand zaman batu dahulu kala :)
Rahsia untuk capture atau print screen ini tersembunyi di bahagian keypad lappy atau komputer korang. Kalau korang tak dapat cari butang rahsia itu memang tak dapatlah deng menolongnya..

Mula-mula korang kena cari butang ini..


Masih tak nampak..nak hambikk yang ini pula..


Butang

PrtSc SysRq
Butang ini selalunya berada bahagian atas Backspace korang.

1. Pilih gambar/everything yang korang rasa nak capture/print screen dulu. 
2. Lepas pilih gambar sila tekan butang PrSc SysRq seperti yang aku tunjukkan di atas. Faham?

Kalau tak faham. Sila click gambar.


3. Lepas itu, pergi ke Start > All Programs > Accessories  > Paint


 4. Open Paint tadi, Sila click Edit dan pilih Paste ( nak mudah tekan Ctrl Vsahaja)
 5. Bila korang dan tekan paste maka gambar yang korang capture/print screen itu akan muncul. Dan kena buat langkah seterusnya...


6. Jangan lupa File > SAVE AS dia.. dan pilih format gambar yang korang nak. DONE!.


Senang sangatkan.. Kalau suka tutorial ini LIKElah.. Kalau taknak like tekanlah nuffnang aku 1001x muahaha..

p/s : Kalau tak faham silalah rajin tangan menaip di kotak komen saya.. Sekian tata..
 korang semua..tlong follow akak farah ppunye belog okey..

2 comments:

maya anis said...

ooo...macam ni...baru taw ekkekek

miss iman pinky said...

@maya anis hehehe..camtu lah...ssah nak trangkan..hihi