Friday, February 17, 2012

aien stelysha: resepi kek buat gadis di dapur




     selamat malam para gadis yang comey dan  kepada  mama-2 juga yee. sungguh sibukkan diri sampaikan mata dah jadi panda disebabkan terlalu buat kerja dengan gigihnya ye. maafkan aien sebab tak sempat nak hupdate belog pinky yang dag berasap berdebu berapi ni. nasib berfungsi lagi ye.*nak sebokkan diri merepek sebntar harap tidak ada yang tertidur depan lappy*


    okey lah semua sayang-2 semua. tak nak buat essay kat sini nanti tekan manyak-2 kali keyboard ni karang ada pulak tak dapat guna sebab rosak. nak sharing dengan korang resepi buat kek marble.  apakah kek marble? korang tahu ke apakah kek itu? alahai,ibu suka buat time raya sebab kek tu cantik bagaikan  anak pak seman dekat hujung kampung tu. korang ape tahu? hihihi. *merapu bin garfu bin kungfu sudeh.huehue*


    baiklah mak dara dan anak dara sekalian. nah pic kek marble tu.
sila click pic nak tengok besaq-2~



RESEPI YANG PERLU KORANG LETAK YE KALAU NAK JADI KEK MACAM DIATAS NI.... CONFIRM KORANG TAK TANYE LAGI KENAPA BERCORAK NOMEY2 TU KAN??? SHUUU TUDIA.. TEKAN LAGI BAWAH YE..


Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )

  • 300 g mentega, pada suhu bilik
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 5 biji telur Gred A
  • 250 g gula kastor
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g Gliserin
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esev vanilla
  • 1/2 camca teh strawberi emulco
  • 1 camca teh coklat emulco

Cara-cara

  1. Step_by_step_017
     Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  2. Step_by_step_019
     Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
  3. Step_by_step_018
     Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
  4. Step_by_step_020
     Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
  5. Step_by_step_021
     Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  6. Step_by_step_022
     Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  7. Step_by_step_023
     Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
  8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.
--->PESANAN RINGKAS DARI AIEN SENDIRI
*sila jaga keselamatan anda didapur...
*sila buat dengan ikhlas agar kek dibuat sedap...
*sila ikut arahan sebaiknya...
*sila komen jika kek kornag menjadi dengan sebaiknya...


--->INFO
*credits tomy resepi.com


~~~~selamat mencuba!good luck!!!~~~~

No comments: